Niet alleen de steen van je gevel bepaalt het uitzicht, maar ook de voegen natuurlijk. Ze hebben ook een beschermende functie, namelijk tegen vocht. Wens je de voegen te laten herstellen dan krijg je ook een totaal nieuw zicht van je woning.
![Voegwerken © KVR Voegwerken & Kaleien](https://gevelrenovatiegids.nl/wp-content/uploads/2020/11/voegwerken.jpg)
![Gevelrenovatie offerte aanvragen](https://gevelrenovatiegids.nl/wp-content/uploads/2018/09/gevelrenovatie-prijs.png)
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Gevelrenovatie en voegwerken
Als je de gevel laat renoveren, dan is het uiteraard belangrijk om ook de voegen te laten herstellen. Als ze in slechte staat zijn dan kunnen ze voor vochtproblemen zorgen. Er bestaan verschillende manieren om de voegen te herstellen. Dit zijn enkele mogelijkheden:
1. Uithakken van de voegen
Om nieuwe voegen aan te brengen, kunnen de oude voegen er eerst uitgehakt worden. Dat kan met een hakhamer welke een smalle beitel is die met perslucht hakbewegingen kan maken. De onderliggende stenen zullen hierdoor niet beschadigd worden.
de oude voegen moeten zo diep mogelijk uitgehakt worden, zodat er een voldoende basis is om de nieuwe voegspecie aan te brengen. De uitgehakte voegen moeten eerst goed gereinigd worden zodat nieuwe voegspecie goed kan hechten.
2. Voegen uitslijpen
Oudere gebouwen kunnen al eens last hebben van een te smalle voeg of waar het niet mogelijk is om deze uit te hakken. Dan kan je ze ook uitslijpen. Dan komt er een slijptol of speciale frees aan te pas. Het gepaste materiaal moet je kiezen op basis van de aanwezige voeg. Het is een vrij arbeidsintensieve klus die nogal wat tijd inneemt.
Vervang de stenen
Als je de voegen verwijderd dan kunnen er nog andere problemen aan het licht komen. Bijvoorbeeld gescheurde of gebarsten stenen moet je vervangen zodat vocht geen ingang meer kan vinden en voor problemen zorgen.
Het is beter en goedkoper om de stenen op dat moment er uit te nemen, zodat ze in een latere fase geen problemen meer geven. Een gescheurde baksteen kan ook leiden tot vochtproblemen. Het is dus niet alleen om het uitzicht van je woning aan te pakken dat je dit moet doen.
Welke soorten voegen bestaan er?
Als je dan toch kiest om jouw voegen te herstellen, dan kan je meteen ook een nieuwe soort voeg laten plaatsen. Er zijn 12 types mogelijk, we geven de voornaamste in een overzicht:
- Knipvoeg: dit is een verdikte voeg die wat boven de steen uitsteekt.
- Gladde of geborstelde voeg: deze kunnen glad of geborsteld afgewerkt worden.
- Gesneden voeg: deze worden uitgesneden met een voegspijker. Het is een strakke afwerking en enige oneffenheden worden gecamoufleerd.
- Verdiepte voeg: deze komen verdiept tussen de stenen.
- Platvolle voeg: deze wordt gelijk met de stenen aangebracht.
Kleur van de voegen
Laat je ook nog een pigment toevoegen aan de voegspecie dan kan je een bepaalde kleur bekomen. Om die kleur te bepalen moet je natuurlijk afgaan op de kleur van de gevelsteen en de stijl van de gevel. De meest gebruikte kleuren zijn:
- Grijs: deze zijn het meest neutraal van kleur en kunnen goed contrast geven met de gekozen steen.
- Zwart: bij sommige steensoorten kan zwart een warm en modern effect geven.
- Wit: een witte voeg kan heel wat frisheid en ruimtegevoel geven.
- Ton sur ton: oftewel toon op toon, hier is de kleur van de voeg bijna hetzelfde als van de steen. Hierdoor is er geen contrast en krijg je een egale look.
Het voegwerk herstellen
Je zou het niet denken, maar de voegen op een gevel nemen al snel 20 tot 30 % van het oppervlak in. Het is dus van groot belang om het uitzicht van de woning te bepalen. Het voegwerk is ook een schild tegen regenwater. Op die manier kan vocht niet in de gevel binnendringen. Vocht dat wel binnendringt kan voor grote problemen zorgen.
Als het water bevriest dan kan het uitzetten en schade toebrengen aan metselwerk en de voegen. Dan kunnen er scheuren in de steen ontstaan waar nog meer vocht in kan lopen. Op die manier gaat het vocht overal komen en na verloop van jaren komt het ook op de binnenmuren terecht. Dan is het een goed idee om te hervoegen.
Kostprijs voegwerken
Een gemiddelde prijs per vierkante meter komt tussen de 8 euro en 13 euro. Dan heb je nieuwe dichtgestreken voegen op de gevel. Wens je ook de oude voegen te laten uitslijpen of uithakken, reken dan op 30 euro tot 35 euro per vierkante meter. Het is een goed idee om hier een exacte prijs voor te laten opmaken via een offerte. Dan weet je wat het totaalplaatje kost en kan je de juiste beslissing maken.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Wij vergelijken de beste vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!
Vergelijk Prijzen en Bespaar tot 30%
Je wil toch niet teveel betalen voor het reinigen van je gevel? Ontvang vrijblijvende offertes van de beste vakmannen in je regio en bespaar tot 30%!- Ontvang offertes en vergelijk tot 4 bedrijven binnen 24 uur
- We vergelijken meer dan 180 professionals
- 100% gratis en vrijblijvend
Wij vergelijken meer dan 180 bedrijven in Vlaanderen!