Het is goed mogelijk dat je al van Architectonisch beton gehoord hebt. Je kan het namelijk ook gebruiken als gevelbekleding. Het is te combineren met heel wat andere stijlen en materialen of om de gevel volledig te vernieuwen. Architectonisch beton als gevelbekleding kan je dus zeker inzetten als decoratief element voor je woning.
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Isolatie en architectonisch beton, gaat dat samen?
Isoleren kan op heel wat manieren gebeuren. Je kan sandwichpanelen gebruiken om inwendig te isoleren tegen het oppervlak, je muur dus. Hoe vlakker de oppervlakte is hoe efficiënter de isolatie kan geplaatst worden.
Een spouw aanbrengen tussen de isolatie en het buitenblad is ook nog een optie. Op die manier voorkom je dat de isolatie nat kan worden en het vocht kan dan verdampen of afgevoerd worden via de voegen.
Gevelelementen integreren
Je kan de volledige gevel laten aanpakken en met architectonische beton laten voorzien, maar er zijn nog heel wat andere elementen die je kan integreren. Een mogelijkheid van elementen zijn bijvoorbeeld:
- Raamomlijstingen
- Erkers en hoekpanelen
- Deuromlijstingen
- Gevelpanelen
- Dakrandelementen
- Inkomzuilen en luifels
- Balkon
- Kleine sierelementen in de gevel.
Nog andere elementen die je kan toevoegen?
Aan de gevel zijn vaak zovele hoekjes en kantjes die je nog vergeet om mee te vernieuwen. Woningen met een garage hebben ook een poort die kan aangepakt worden, zodat deze in de stijl van de woning past. De poortkolommen bijvoorbeeld kan je laten voorzien met een deksteen. Naar afwerking toe heb je dus nog heel wat mogelijkheden.
Heb je een terras of oprit die ook in dezelfde stijl mag gemaakt worden, dan kan je daar met sierbeton werken. Ook naar binnen afwerking toe is architectonisch beton in trek.
Een vakman kan je hierover informeren. Alles over de mogelijkheden en verschillende materialen kan je bij hem navragen. Om dan uiteindelijk een offerte te krijgen voor alle werken.
Welke soorten sierbeton gevelbekleding bestaan er?
We maken een onderscheid tussen:
- Kleur
- Vorm
- Oppervlaktestructuren
1. Architectonisch beton kleuren:
Het is mogelijk om de samenstelling aan te passen en de verschillende elementen als cement, zand en het grove toeslagmateriaal zo te maken dat er nieuwe kleuren uit kunnen komen. Er zijn ook UV bestendige pigmenten om verder in te kleuren.
Er zijn heel wat kleuren van granulaten in de natuur aanwezig die te mengen zijn met verschillende verhoudingen. Op die manier heb je een brede waaier aan kleuren waaruit je kan kiezen. Als er daar nog kleurstoffen aanwezig zijn dan kan het kleurenpallet zelfs nog uitgebreid worden. De meest voorkomende kleuren zijn wit, grijs, antraciet en zandkleur. Maar informeer zeker naar andere kleuren als je dat wenst.
2. Vormen
Ook naar vorm toe zijn er een oneindig aantal mogelijkheden. Kijk maar even naar dit meesterwerk.
3. Oppervlaktestructuren
Maar de oppervlaktestructuren zoals geëtst, gepolijst, uitgewassen of glad moet je ook zeker eens bekijken. Ook elementen met metselwerkstrippen of natuursteen zijn een mogelijkheid.
Geëtst beton
Bij deze structuur wordt de cementhuid weggeëtst. Het zichtvlak wordt ondergedompeld in een zuurbad. Naar de esthetische kant toe moet het cement, zand en granulaat bepaald worden. Het licht ruwe beton heeft dan een effen oppervlak met een zeer lichte tot iets meer uitgesproken ruwheidsgraad.
Uitgewassen beton
Na het storten van het beton wordt het zichtvlak uitgewassen met water. Op die manier zal de cementhuid worden weggespoeld en komt de korrelstructuur helemaal zichtbaar. Dan zullen de ronde of gebroken natuursteenkorrels zichtbaar worden. Ook hier kan je dan kiezen voor een wel of niet aangepaste cementkleur.
Gepolijst beton
Is het beton verhard dan wordt er nog een kleine laag afgeslepen. Er komen dan luchtbelgaatjes vrij, die op hun beurt gevuld worden. Nadien zal het beton opnieuw gepolijst worden. En dat polijsten gaat in verschillende fasen. Hoeveel fasen dat precies zijn hangt af van de gewenste fijnheidsgraad.
Gepolijst beton moet in verschillende stappen geslepen worden. Om een fijnere oppervlakte textuur en hogere glans te bekomen. Na deze stap kan je dan spreken van ofwel gepolijst beton of hoogglans beton. Polijsten van beton zorgt ervoor dat de poriën van het beton sluiten, waardoor vuil er niet meer kan doordringen. Uiteindelijk is er een gladde structuur die je op dezelfde manier kan onderhouden als glas. Door te poetsen met een aftrekker en spons.
Beton en gevelsteen
De bekisting die geplaatst wordt zal eerst worden voorzien van gevelstenen, bevestigd met een speciale kleeflaag. Zo krijgen de betonelementen het uitzicht van metselwerk en de voegen kunnen in de fabriek of op de werf zelf uitgevoerd worden.
Beton en keramische tegels of natuursteen
In de fabriek wordt het beton voorzien van tegels of andere materialen die je kiest. Alle elementen worden er dan ingemetst.
Glad beton
Bij glad beton krijg het zichtbaar vlak geen andere behandelingen meer. De kleur zal worden bepaald door de cementkleur en de granulaten.
Er is wel een uitgebreid gamma van oppervlaktereliëfs verkrijgbaar. Er zijn flexibele structuurmatten in de bekisting aanwezig die voor het nodige reliëf zorgen.
Op die manier is het vernieuwen van een complete gevel zeker mogelijk. Aangezien vers gestort architectonisch beton elke vorm aanneemt waarin het terecht komt.
Architectonisch beton in combinatie met sandwichpanelen zijn ook een mogelijkheid. Er is een constructieve functie, met dragende elementen, die tevens ook toevoegen aan warmte-isolatie, water en luchtdichtheid van een gevel.
Bij passieve en duurzame woningen of concepten kan je beton dus zeker inzetten dankzij de thermische capaciteit.
Naar uitzicht toe zullen de sandwichpanelen eruit zien als vlakke elementen, aangezien de betonplaten heel goed op mekaar aansluiten.
Welke voordelen zijn er aan architectonisch beton
- Architectonisch beton is opgemaakt uit prefab elementen. Dus ze worden in een fabriek in mekaar gezet voor onmiddellijke installatie. Er is op die manier geen opslag nodig op de werf zelf. Daardoor is er meer controle over het productieproces en stijgt de kwaliteit bij plaatsing.
- Architectonisch beton is een volledig natuurlijk product.
- Het kan makkelijk verankerd worden in een bestaand bouwwerk.
- Het is beschikbaar in vele kleuren en heel wat vormen. Voor je huidige woning zal het een extra esthetische waarde geven.
- Je kan architectonisch beton combineren met andere materialen. Denk maar aan glas, aluminium en natuursteen.
- Naar kostprijs toe is het heel wat goedkoper dan natuursteen.
- Het is duurzaam, brandvast en ook milieuvriendelijk.
- Werkt goed als geluidsisolatie en warmte isolatie.
- Het is zelfs een van de goedkoopste vormen om je gevel opnieuw te bekleden.
Nadelen
Aangezien het om stukken beton gaat die in een fabriek zijn gemaakt, zit je steeds met een lastig transport. Het kan dus een rol spelen in de totale kostprijs
Prijs architectonisch beton
De prijs van architectonisch beton is nog vrij goedkoop. Zeker in vergelijking met andere alternatieven die je mogelijk al bekeken hebt.
De totale prijs hangt natuurlijk van enkele factoren af. Ook je eisen spelen daar een rol in mee. Denk maar aan:
- Kostprijs van de grondstoffen (soort cement)
- Hoeveelheid die nodig is
- De gewenste afwerking, complexiteit van de vorm van elementen. Zijn er verschillende vormen die moeten ingepast worden, dan is er een ander type bekisting nodig.
- Bijkomende montagevoorzieningen die moeten uitgevoerd worden.
- Eventueel transport: zeker nodig bij grote elementen die moeilijk te vervoeren zijn.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Wij vergelijken de beste vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!