Gevelbekleding laten plaatsen is uiteraard een meerwaarde aan je woning. Maar na de plaatsing moet je het ook zien te onderhouden. Welke mogelijkheden zijn er volgens het materiaal dat je gebruikt hebt? Je ontdekt het in dit artikel.
![Gevelrenovatie offerte aanvragen](https://gevelrenovatiegids.nl/wp-content/uploads/2018/09/gevelrenovatie-prijs.png)
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Als je je houten gevelbekleding ziet vergrijzen, dan kan je denken dat het materiaal aan het verslijten is. Maar eigenlijk is dat een natuurlijk verschijnsel, dus daar hoef je niets aan te doen als je het mooi vindt. Eventueel mos kan je wel verwijderen, want dat heeft een negatieve invloed op het hout. Zijn er planken na veel jaren niet meer goed, dan kan je deze ook makkelijk vervangen.
![Hoe je houten gevel onderhouden?](https://gevelrenovatiegids.nl/wp-content/uploads/2021/01/houten-gevel-onderhouden-1024x806.jpg)
Het is daarom belangrijk altijd voor een tropische houtsoort te kiezen, deze gaan langer mee en ze zijn veel steviger.
Alle houtsoorten die in de handel verkrijgbaar zijn hebben een duurzaamheidsklasse (klasse 1 of 2) meegekregen. Daaraan weet je dat ze geen extra bescherming nodig hebben. Maar je kan ze altijd behandelen tegen vergrijzing. De vergrijzing van het hout zal sowieso gebeuren, ongeacht welke duurzaamheidsklasse ze hebben. Je kan ze dan voorzien van een laag verf die dekt, maar ook niet-dekkende behandelingen zijn mogelijk.
Zachtere houtsoorten zijn namelijk minder duurzaam en die moet je wel behandelen. Na het bevestigen van deze houtpanelen moet je ze met een product instrijken tegen schimmel en insecten. Deze producten kan je in de handel vinden onder de noemer houtbeits (code C1).
Nog andere producten kunnen een betere afwerking garanderen (code CTOP). De kleur van het hout kan soms gewijzigd worden hierdoor, maar de behandeling maakt het hout ook beter tegen weersomstandigheden als regen, wind, zonlicht en sneeuw. Het aanbrengen ervan is zeer makkelijk, maar je moet toch eerst een beetje schuren en ontmossen indien nodig.
Andere producten met code C2 dienen op twee fronten, zowel als bescherming als het decoratieve zal behandeld worden.
We raden wel af om een hogedrukreiniger te gebruiken. De straat hiervan is veel te krachtig en zal het hout alleen maar beschadigen.
Moeten houtsoorten met gemiddelde duurzaamheid afgewerkt worden of niet?
Neem nu Western Red Cedar als voorbeeld.
Het kan gebeuren dat enkele planken van iets lagere kwaliteit zijn waardoor een verschil kan optreden naar duurzaamheid toe. Dan is het geen slecht idee om een C1 product aan te brengen alvorens het a te werken. Dan is er een bescherming tegen schimmel en insecten.
Welke voor en nadelen zijn er aan gevelbekleding in hout?
Voordelen
- Als doe het zelver kan je zelf aan de slag om de werkzaamheden op jou te nemen. Op die manier bespaar je heel wat geld uit.
- Naar ecologie toe kan je niet beter zitten. Hout is een product dat natuurlijk en volledig hernieuwbaar is. Het geeft ook zuurstof af en is ideaal om de warmte in de woning te behouden.
- Zijn er toch planken aangetast van de gevelbekleding, dan kan je die makkelijk vervangen.
Nadelen
- Hout heeft wel wat onderhoud nodig, zeker in vergelijking met andere materialen.
- Er kunnen vochtkringen ontstaan na verloop van tijd.
![Beschermlaag aanbrengen op je houten gevel](https://gevelrenovatiegids.nl/wp-content/uploads/2021/01/beschermlaag-aanbrengen-1024x683.jpg)
Waar moet je rekening mee houden?
Er zijn nog enkele zaken waar je rekening mee moet houden, we sommen ze voor je op:
- Kies voor een houtsoort met hoge duurzaamheid (klasse I of II)
- Kijk goed naar de vormstabiliteit van de houtsoort. Je neemt best een houtsoort die vormstabiel is om wisselingen in het houtvochtgehalte te voorkomen. Zodat overmatige vervormingen niet of minder kunnen voorkomen. Er zijn krimpklassen van vormstabiliteit, deze worden uitgedrukt van klasse 1 (zeer vormstabiel) naar klasse 5 (matig).
- Kies de juiste houtsoort
- Welke afwerkbaarheid is er mogelijk na plaatsing?
- Hoe lang is de levertijd van de houtsoort die je wenst?
- Wat zijn de beschikbare afmetingen bij de handel?
- En wat is de uiteindelijke kostprijs van de houtsoort?
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Wij vergelijken de beste vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!