Kies je voor massief hout om de gevel te vernieuwen, dan wordt er gebruik gemaakt van pure houten latten. Massief hout zie je dan ook vaak als accentmuur aan een woning, maar je kan er ook de volledige gevel mee laten bekleden. Ontdekt alles over de plaatsing, voor- en nadelen en prijzen over massief hout gevelbekleding.
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Welke soorten massief hout bestaan er?
Er bestaan twee soorten hout: hard en zacht. De zachte soort zijn vooral de traditionele europese houtsoorten, zijnde: spar, witte en rode den, lariks.
De tropische houtsoorten bevatten een grotere dichtheid, waardoor ze ook als hardere soort worden aanzien. Daardoor zijn ze beter bestand tegen schade. De meest voorkomende harde soorten zijn iroko, afzelia, padouk en merbau.
Elke houtsoort heeft een ander uitzicht, een andere tint. Je kan het uitzicht van de gevel dus ook bepalen door een keuze te maken naar houtsoort toe. Heb je graag een overzicht van de prijzen per houtsoort? Lees het artikel dan zeker verder.
Kiezen voor houten gevelbekleding?
Hout aan een gevel brengt direct een nieuwe dimensie met zich mee. Je kan er de oude gevelbekleding mee verbergen of isolatie voorzien. Met hout krijg je onmiddellijk een niet te evenaren warme uitstraling. De woning krijgt er direct een volledig andere look mee.
Wens je ook isolatie te voorzien, dan pak je direct twee punten aan. Want de woning zal verbeteren op vlak van binnenklimaat en de thermostaat hoeft niet direct de hoogte in. De kosten naar plaatsing toe zullen wel stijgen, maar dit win je terug op lange termijn.
Hout heeft onderhoud nodig, toch als je de vergrijzing wil tegengaan. Dit is wel een natuurlijk verschijnsel, het heeft niets met slijtage te maken. Wens je echter de houtlook te bewaren, dan kan je kiezen om te beitsen. Dit zal het hout ook beschermen tegen weersinvloeden. Het nadeel is dat je dit na enkele jaren zal moeten herhalen.
Kies je voor een houtsoort met hoge duurzaamheidsklasse dan zal het hout langer beschermd zijn tegen rot en schimmels. Hiervoor zijn duurzaamheidsklasse I en II ideaal.
Houten gevelbekleding plaatsen
De houten planken kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Er moet eerst een houten rooster op de muur bevestigd worden. De planken hebben tanden en groeven, die makkelijk in mekaar kunnen geklikt worden. Er bestaan ook systemen waar de planken moeten geschroefd worden. Dat moet altijd met spijkers uit roestvrij staal gebeuren. Op die manier voorkom je roestvorming, want met de Belgische regenbuien is dat zeker nodig.
Wil je een horizontaal uitzicht, dan moeten de platen verticaal aangebracht worden. Een beplating heeft trouwens als voordeel dat het een goede bescherming geeft, maar ook beter ventileert. De betonnen constructie kan het vocht dus sneller afvoeren, dat gaat dan van de draagmuur via de gevelbekleding.
Regenwater moet je mijden, als er een ruimte tussen de planken is, dan moet er een helling van 15% voorzien worden naar de buitenkant toe. De breedte van de planken is vaak ongeveer 15 centimeter, maar smaller of breder bestaat ook.
Dus denk aan:
- Dat verticale planken regenwater sneller afvoeren.
- Het is aan te raden om een luchtspouw te voorzien achter de bekleding.
- Gebruik steeds roestvrije spijkers of schroeven.
Isolatie voorzien?
Isolatie komt meestal tussen de steunlatten van de constructie. Dan heb je wel een dikker lattenwerk nodig van twee tot drie centimeter.
Om te voorkomen dat het vocht opgesloten zit moet er een ruimte of spouw blijven van twee centimeter tussen isolatie en de gevel. Of kies voor een dampscherm dat op de gevel geplaatst wordt en waar de isolatie direct op bevestig kan worden. Het doel is om te voorkomen dat er vocht opgesloten zit in de muur.
De verschillen tussen massief hout, fineer, MDF en spaanplaat
Fineer: dit zijn dunne houten platen met zo een dikte van 0,6 mm. Allen op elkaar gelijmd op een draagplaat. De draagplaat zelf kan een spaanplaat zijn, MDF of multiplex. Het fineer gaat dus alleen over de afwerking van het hout.
Spaanplaat: deze platen bestaan uit houtsplinters die samen gedrukt of gelijmd zijn. Het zijn houtsplinters afkomstig van massief hout die niet meer gebruikt kunnen worden.
MDF: de afkorting staat voor Medium-Density-Fireboard. Ook hier worden houtsplinters gebruikt, maar hier zijn ze zo fijn dat het bijna houtpoeder is.
Prijs Massief hout gevelbekleding
Heb je gekozen om houten gevelbekleding te plaatsen, dan mag je een budget uittrekken van 100 euro tot 150 euro per vierkante meter. De prijs hangt samen met de gekozen houtsoort natuurlijk. En ook of je isolatie voorziet tijdens de plaatsing.
Laat enkele bedrijven bij je langskomen om dit allemaal te bespreken. Dan hoor je meteen welk materiaal het beste is en hoe alles tot stand zal komen.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Wij vergelijken de beste vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!