Gevelplaten bestaan uit vezelcement en kunnen dienen als gevelbekleding, net omdat ze goedkoop zijn maar ook zeer decoratief. Je ziet ze vaak als sidings aan de zijkant van een woning. Ze zijn toepasbaar bij renovaties & nieuwbouw en kunnen eventueel gecombineerd worden met isolatie. Interesse in dit soort materiaal? In dit artikel licht ik graag alles toe.
Gevelplaten: Vele mogelijkheden & voordelen
Wat zijn de mogelijkheden van gevelplaten? Naast hun prijs hebben ze tal van andere voordelen! Doe hier de nodige inspiratie op en vergelijk prijzen van vakmannen in je eigen regio!
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Welke soorten gevelplaten of sidings bestaan er?
Gevelplaten of sidings kunnen bestaan uit verschillende materialen. Met elk hun eigenschappen, voor – en nadelen en ook de prijs die eraan vasthangt. De meest voorkomende soorten kan je hier lezen:
1. PVC
Deze panelen of platen bestaan uit een basis van hardschuim PVC met daarop een toplaag. Het is de toplaag die het uitzicht bepaald van de gevel.
Ze zijn te verkrijgen in verschillende soorten en structuren, voldoende keuze dus.
2. Vezelcementplaten
Dit is het vaakst gebruikt materiaal voor gevelplaten. Het bestaat uit een mengsel van cement, zand en bindmiddelen. Je kan ze verkrijgen in de natuurlijke kleur die ze hebben of met een gekleurde coating. Je gevel schilderen is dus niet meer nodig.
Er is ook een optie tussen effen platen en platen met een gestructureerde oppervlakte. Een bekend merk van vezelcementplaten is Eternit.
3. Zink gevelplaten
Met zink als gevelpaneel kan je je woning een zeer mooi uitzicht geven. De platen zelf zijn heel licht, waardoor je ze makkelijk kan plaatsen en verwerken.
Na enige tijd zal het zink zijn natuurlijke patina krijgen, maar ze blijven nog steeds beschermen tegen vocht en corrosie. Er is geen onderhoud nodig aan gevelplaten uit zink.
4. Volkernpanelen
Ook wel bekend als hogedruklaminaat, bestaat uit houtvezels of papier met harsen, die onder hoge druk zijn samengeperst. Je kan ze verkrijgen in verschillende kleuren en zijn ook binnenshuis te gebruiken.
De benaming Trespa zal je beter in de oren klinken, het is de naam van een van de bekendste uitvoerders van volkernpanelen.
Hoe gevelplaten plaatsen?
Er moeten een aluminium of houten draagstructuur aanwezig zijn om gevelplaten op te bevestigen. Op die manier heb je een geventileerde luchtspouw die ervoor zorgt dat er geen temperatuurschommelingen kunnen ontstaan. En dankzij de constante luchtstroom heb je ook geen vochtproblemen meer.
Er zijn drie mogelijkheden om ze te bevestigen:
- Zichtbaar
- Blind
- Verlijmd
Laat me even dieper ingaan op deze drie mogelijkheden.
De zichtbare bevestigen zijn dan wel goedkoper dan de andere twee, de panelen moeten dan vastgenageld of vastgeschroefd worden.
Kies je voor een blinde bevestiging, dan zal er aluminium plaathaken of stoeltjesprofielen nodig zijn om te bevestigen. Op die manier zijn de platen stevig bevestigd tegen de muur, waardoor je geen boorgaten zal zien.
Volledig onzichtbaar is de derde optie en die bekom je door de platen te lijmen op de draagconstructie. Je moet er wel op letten dat de methode geschikt is voor het soort platen dat je wil laten plaatsen. Neem voor alle zekerheid een vakman aan die dit werk voor je kan uitvoeren.
Inspiratie halen
Om gevelplaten als sidings te gebruiken is er op het internet heel wat inspiratiemateriaal te vinden. Je kan de gevelplaten enkel met het bovenste gedeelte op de gevel laten plaatsen. Je krijgt er niet alleen een unieke look mee, je zal ook heel wat complimenten mogen horen. En je drukt de kosten ermee in vergelijking de volledige gevel aan te pakken.
Je kan er ook voor kiezen om de onder- en bovenkant van de gevelplaten in verschillende materialen te plaatsen. En dit door te trekken over de volledige gevel van de woning.
Gevelplaten voordelen
Gevelplaten hebben in vergelijking met andere gevelbekleding zeker enkele voordelen. Ik licht deze graag even toe.
1. Verschillende uitvoeringen
Je kan zowel bij nieuwbouw als renovatie gevelplaten gebruiken. Aangezien ze te koop zijn in verschillende kleuren en structuren kan je het helemaal naar wens laten afwerken.
Zowel een moderne als klassieke look is mogelijk. Tegenwoordig is een houtlook erg populair.
2. Brandveilig
Het is belangrijk om te weten dat gevelplaten uit vezelcement zeer brandveilig zijn. Daarbovenop beschermen ze ook tegen weersinvloeden zoals wind, regen en sneeuw. Ze zullen niet rotten of scheuren vertonen bij neerslag of vriestemperaturen.
Het dient dus als bescherming tegen de gevel en zorgen ook voor een extra laag thermische en geluidsisolatie.
3. Onderhoudsvrij
Er is geen onderhoud nodig als je voor gevelplaten kiest. Het is een kant en klare oplossing waardoor je niet meer moet schilderen of andere werken uitvoeren.
Gevelplaten: Extra mogelijkheden
Gevelplaten kun je nog ‘upgraden’ met tal van opties. Uiteraard zal dit een invloed hebben op de prijs, maar ik geef je toch graag even alle opties mee, zodat je een goede keuze kunt maken.
1. Vuil-en waterafstotende coating of natuurlijke look?
Zo kun je kiezen om nog een vuil- en waterafstotende coating toe te voegen aan de gevelplaten. Maar je kan ze ook onbehandeld laten, waardoor je na verloop van tijd een natuurlijke patina te zien krijgt. Sommigen vinden dat veel mooier ogen. De keuze ligt dus bij jou.
2. Welke constructie?
De constructie die gebruikt zal worden is ook een keuze die je moet maken. Kies je voor aluminium, dan zal je meer betalen in vergelijking met hout. Ook de plaatsing speelt mee, schroeven is de goedkoopste oplossing, maar dan zie je wel alles. Het is mooier om voor lijmen te kiezen, maar dan betaal je wat meer.
Een volledig blinde constructie kan ook, maar dit is wel de duurste oplossing.
3. Isolatie voorzien of niet?
Laat je ook nog isolatie voorzien onder de gevelplaten? Dan zal de prijs wel stijgen, maar je ziet je energiefactuur wel meteen dalen. Want een gevel isoleren is een zeer interessante investering die je kan laten doen. Als je dan toch de gevel van een nieuw jasje laat voorzien, dan kan je maar evengoed isolatie laten plaatsen. Twee vliegen in één klap. Je woning zal langer warm blijven en je kan de thermostaat op eenzelfde temperatuur laten staan.
Dit is zowel bij nieuwbouw als bij renovatie mogelijk, dus laat zeker een offerte opmaken om een duidelijk beeld te krijgen van alle kosten.
Gevelplaten Prijs
De gemiddelde prijs voor gevelplaten komt neer op een bedrag tussen de 100 euro en 150 euro per vierkante meter. Dat is inclusief de plaatsing.
Een offerte van een vakman zal je heel wat informatie geven en hierdoor kan je de juiste beslissing nemen. Informeer ook naar de premies die er zijn wanneer je isolatie voorziet.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Wij vergelijken de beste vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!