Multiplex gevelbekleding wordt eigenlijk veel te weinig gekozen. Nochtans is het een zeer sterk en licht materiaal waarbij ook de restjes van de bomen gebruikt worden. In moderne interieurs zie je het steeds vaker voorkomen, maar een multiplex gevelbekleding zul je niet snel vinden. Zonde… Waarom? Dat lees je in dit artikel!
Multiplex vs Triplex
Multiplex bestaat uit houten platen die opgebouwd zijn uit een oneven aantal lagen. Deze lagen worden dan kruiselings op elkaar verlijmd. De term triplex werd enkel gebruikt voor platen met 3 lagen, terwijl multiplex gebruikt wordt voor platen met 5 lagen of meer. Maar vaker hoor je de twee termen, triplex en multiplex door elkaar.
Multiplex eigenschappen
Onbeschermd hout kan je niet buitenshuis gebruiken, deze moeten behandeld worden alvorens te gebruiken op een gevel. Het spreekt voor zich dat zo een nabehandeling invloed heeft op het uitzicht van het multiplex. Je hebt de keuze om voor een matte of blinkende afwerking te gaan.
Er zijn ook multiplex gevelbekleding pakketten te koop waarbij een afwerking laag bestaat uit synthetisch materiaal. Dan zijn er meer keuzemogelijkheden naar kleur toe, het materiaal is onderhoudsvriendelijker maar de kostprijs ligt iets hoger.
Kwaliteitsverschil aanzienlijk
Aangezien multiplex niet bestand is tegen water, hangt de kwaliteit af van heel wat verschillende factoren. Een van de belangrijkste factoren is de lijm die gebruikt wordt om de platen aan mekaar te bevestigen. Een andere factor is de gebruikte houtsoort die aan de buitenste laag zit en de behandeling die die laag gekregen heeft.
Vaak wordt er gekozen om de platen te bevestigen met roestvrij stalen schroeven, want lijmen is haast onmogelijk. De platen worden dan in mekaar geklikt en zo kan het water goed wegstromen.
Multiplex onderhoud
Het gewone multiplex heeft toch wel intensief onderhoud nodig, omdat het materiaal niet bestand is tegen water. De beschermingsbeits die aangebracht is moet zeker om de 5 jaar vernieuwd worden. Is er toch wat slijtage op te merken door invloed van het weer, dan moet je zelfs sneller dan 5 jaar de beits opnieuw aanbrengen.
Kies je voor multiplex gevelbekleding met synthetische afwerking, dan kies je ook voor onderhoudsvriendelijkheid. Het is al voldoende om met water de buitenkant opnieuw schoon te maken.
Voordelen van multiplex
- Het hout voor een multiplex gevelbelkleding wordt op een efficiënte manier gebruikt. Ook de minderwaarde stukken van een boom kunnen verwerkt worden, eventueel voor de binnenlagen van het multiplex.
- De gekruiste lagen heeft een groot voordeel, naar de sterkte van het materiaal toe. Het is zelfs sterker dan massief hout met dezelfde afmetingen en gewicht.
- Multiplex is sterker in vergelijking met hardhout, zeker als je vergelijkt op zelfde dikte van de platen.
- Je kan multiplex verkrijgen in verschillende afmetingen en diktes.
- In vergelijking met MDF is multiplex sterker en ook lichter.
- Er zit ook amper kruip of vervorming van het materiaal in. Voor een belaste beplating heeft multiplex dus de voorkeur in gebruik.
- Er is weinig onderhoud nodig, zeker als je kiest voor multiplex met synthetische afwerking.
Nadelen van multiplex
- Er is toch wat vakkennis nodig om multiplex te bevestigen. Er zijn ook heel wat speciale vormen mogelijk naar behandeling toe die je moet kennen om het materiaal te verzagen of verwerken van de gevel.
- Er is wel veel onderhoud nodig, als er een beschermende beits is op aangebracht dan moet je deze zeker om de 5 jaar vernieuwen. En soms sneller als de slijtage al eerder op te merken is.
- De levensduur hangt sterk af van het gedane onderhoud en de kwaliteit van het multiplex. Het is dus moeilijk te voorspellen hoe lang die precies zal meegaan. Er zijn vaak garanties van 10 jaar bij het gewone multiplex, en 20 jaar bij de betere soorten.
Prijs Multiplex gevelbekleding
Om multiplex als gevelbekleding te gebruiken, moet je denken aan een gemiddelde prijs tussen de 90 euro en 150 euro per vierkante meter.
De prijs hangt vooral af van hoe ingewikkeld de gevel is. Veel hoeken en kantjes of vooral rechte stukken? Vraag zeker altijd vrijblijvend offertes aan bij meerdere vakmannen.