Merk je dat er doorslaand vocht in je woning aanwezig is en dat er vaak algen en mossen op je gevel staan, dan kan je overwegen om de gevel te laten impregneren. Op die manier bescherm je de gevel tegen doorslaand vocht, regen, sneeuw, hagel en vervuiling. Lees dit artikel volledig door om op de hoogte te zijn van alle eigenschappen en prijzen.
Vergelijk tot drie reinigingsbedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Waarom is je buitenmuur impregneren nuttig?
De gevel krijgt er een waterafstotende laag mee, waardoor je verlost bent van doorslaand vocht. Door deze eerste maatregel kan er ook vorstschade vermeden worden. Als de muur niet geïmpregneerd is, dan kan het water in de muur trekken en uitzetten bij vriesweer. Dat kan dan barsten en scheuren met zich meebrengen.
De gevel blijft veel langer proper op deze manier. Mossen, algen en ander vuil kan zich veel moeilijker hechten. En als er toch vuil ontstaat dan kan je dit makkelijk verwijderen.
Ook naar levensduur van de gevel toe is dit een goeie zaak, de buitenmuur moet minder afzien met dit middel. Weersomstandigheden hebben er geen invloed meer op.
Nog een voordeel is dat je door een propere en vocht beschermde gevel een waardevermeerdering krijgt van je woning.
Gevel impregneren, hoe gaat dat in zijn werk?
Concreet wordt er een waterafstotende vloeistof op de buitenmuur geplaatst. Het product trekt in de poriën van de stenen, waardoor er een waterafstotende laag ontstaat. Deze laag zorgt ervoor dat doorslaand vocht niet meer kan intrekken en ook vuil kan zich veel moeilijker hechten aan de muur.
Je kan firma’s de termen impregneren en hydrofoberen wel eens door mekaar horen gebruiken. Maar eigenlijk zijn beide woorden hetzelfde. Het komt allebei op waterafstotend maken van de gevel.
Wens je dit werkje uit te laten voeren door een vakman, dan laat je best enkele offertes maken. Op die manier vergelijk je optimaal en weet je hoe de werkwijze is. De kostprijs zal een beslissingsfactor zijn, maar laat het daar niet alleen op afdraaien.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Werkwijze
Er zijn om te beginnen enkele voorbereidende werken nodig. Hier kan je een stappenplan vinden:
- Om aan de werken te starten, moet er eerst een inspectie worden gedaan. Kan de gevel wel geïmpregneerd worden? Is er vervuiling of schade aanwezig? Welk product kan hier dan het best voor ingezet worden?
- Heel belangrijk om te kunnen impregneren is dat de gevel proper is. Dus mossen, algen en ander vuil moet eerst verwijderd zijn. Anders kan de vloeistof niet volledig doordringen in de poriën. Maak de gevel dus eerst goed proper, ook schade moet aangepakt worden. Als er barsten of scheuren zijn, dan maak je deze best eerst dicht. Bescherm ook ramen en deuren met een folie, zodat deze niet vuil worden tijdens de werken.
- Zijn de voorbereidingen achter de rug, dan kan je de vochtwerende impregneervloeistof met een sproeier op de gevel aanbrengen. Welke vloeistof dat precies is, hangt uiteraard af van het type ondergrond. Kies altijd voor de beste kwaliteit, dan weet je dat het op lange termijn zijn effect zal hebben.
Nadelen gevelimpregnatie
- Na enige tijd moet je het impregneren opnieuw herhalen. Hoelang dat precies is hangt af van de kwaliteit van het product en de weersomstandigheden. De meeste producten gaan tot zo een 10 jaar mee en bieden dan ook bescherming.
- Voor het impregneren moet de gevel in goede en propere staat zijn. Dat kan zijn dat je dus eerst herstellingswerken moet uitvoeren, alvorens te kunnen impregneren. Dit kan betekenen dat er extra kosten gemaakt moeten worden.
- Als je eerst laat impregneren om pas later de gevelwerken uit te voeren, dan heb je dubbele kosten. Weet ook dat een geïmpregneerde buitenmuur niet geschilderd kan worden.
Prijs
Om een gevel te impregneren komen we aan een prijs tussen de 8 en 12 euro per vierkante meter. Hoeveel de kost precies zal zijn hangt natuurlijk af van verschillende zaken. Zoals het gekozen product om te impregneren, de oppervlakte van de gevel, en de moeilijkheidsgraad van de werken.
Een vakman inschakelen is hier dus wel aangewezen, omdat deze werken niet iets zijn die je zelf kan uitvoeren. Nodig er daarom enkele uit om de werken te bespreken en na te vragen hoe de werkwijze zou zijn. Je ontvangt dan van elk een offerte en dan kan je een keuze maken.
Hou ook rekening met eventuele extra kosten voor het repareren van je gevel. Als er losse voegen of scheuren zijn. Dit kan de kosten nogal doen oplopen. Het is dus een totaal pakket dat je moet bekijken om de gevel terug in het nieuw te zetten.
Heb aandacht voor:
Als het nat of vriesweer is dan kan de gevel niet gehydrofobeerd worden. In de winter moet je deze klus dus niet inplannen.
Ook al is gevel impregnatie de oplossing om doorslaand vocht te vermijden, er is geen garantie dat deze problemen ook uitblijven. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om opstijgend vocht op te lossen. Want dat komt via de ondergrond in de muur terecht en gaat zo verder. Een product aanbrengen op de buitengevel zal het dus niet oplossen.
Ga na of de gevel geschikt is voor impregnatie. Bestaat je gevel uit hout of baksteen, dan zijn dat al twee materialen die wel geïmpregneerd kunnen worden. Maar dat is niet zo bij alle materialen. Als je niet zeker bent, vraag dan raad aan jouw vakman.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Wij vergelijken de beste vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!
Vergelijk Prijzen en Bespaar tot 30%
Je wil toch niet teveel betalen voor deze werken aan je gevel? Ontvang vrijblijvende offertes van de beste vakmannen in je regio en bespaar tot 30%!- Ontvang offertes en vergelijk tot 4 bedrijven binnen 24 uur
- We vergelijken meer dan 180 professionals
- 100% gratis en vrijblijvend
Wij vergelijken meer dan 180 bedrijven in Vlaanderen!