Een belangrijk punt om je woning energiezuiniger te maken is de spouwmuur isoleren. Na het isoleren kan je er ook voor kiezen om de gevel te vernieuwen met nieuwe bekleding. In dit artikel lees je alle informatie over spouwmuur isolatie, materialen, prijzen en opties waar je aan kan denken.
![Spouwmuur isoleren: Voordelen & Prijs](https://gevelrenovatiegids.nl/wp-content/uploads/2020/11/spouwmuur-isoleren-1024x683.jpg)
![Gevelrenovatie offerte aanvragen](https://gevelrenovatiegids.nl/wp-content/uploads/2018/09/gevelrenovatie-prijs.png)
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Welke materialen bestaan er?
Om jouw spouwmuur na te isoleren moet je rekening houden met het budget en de dikte van de spouw. Een van de goedkoopste opties is isoleren met glaswolvlokken. De EPS parels zijn net iets duurder en halen zeer goede isolatiewaarden. Is er een dunnere spouw aanwezig, dan is PUR schuim wel aangewezen. Het isoleert prima, zelfs met een beperkte dikte.
Werkwijze spouwmuur isoleren
Bij het isoleren van een spouwmuur komt heel wat expertise kijken. De werkwijze moet zorgvuldig worden opgevolgd zodat het isolatiemateriaal goed in de spouw terecht komt. Dit is de meest gangbare werkwijze:
Is er een spouwmuur aanwezig?
Er moet eerst nagegaan worden of er wel een spouwmuur aanwezig is. Sommige woningen hebben er namelijk geen.
- Huizen met bouwjaar tussen 1920 en 1980 hebben in sommige gevallen geen spouwmuur omdat er in die tijd nog niet werd nagedacht over isolatie. Vanaf 1980 werd de spouw wel standaard erbij genomen bij het bouwen van nieuwe woningen.
- De dikte van je muren speelt ook mee, zijn die dikker dan 25 cm dan is er waarschijnlijk een spouwmuur aanwezig. Je kan de dikte van je muren meten aan ramen of deuren.
- Als er een bouwplan van je woning aanwezig is dan staan de spouwmuren er ook op vermeld. Kijk goed bij de vermelding van binnen en buitenmuren.
Kan de spouwmuur geïsoleerd worden?
Als er spouwmuren aanwezig zijn, dan moet je eens kijken of je ze weldegelijk kan isoleren. Een beschadigde gevel die instabiel is kan bijvoorbeeld niet geïsoleerd worden. Als de buitengevel met een damp remmende verflaag is voorzien, dan mag je ook geen isolatie aanbrengen. Dan kan je vochtproblemen krijgen en dat moet je zeker en vast vermijden. De spouw moet ook voldoende breed zijn om isolatie aan te brengen.
Er moet dan eerst een endoscopisch onderzoek uitgevoerd worden om na te gaan of de spouw wel kan geïsoleerd worden. Er wordt een klein gat in de gevel gemaakt, waardoor een camera gaat en bekeken wordt of de spouw in orde is. Als alles in orde is dan kan je de keuze maken met welk materiaal je gaat isoleren.
Om dit soort werk uit te voeren spreekt het voor zich dat je te werk gaat met een vakman. Hij of zij kan je hiermee professioneel helpen en dan ben je zeker dat alles goed uitgevoerd is. Nodig enkele bedrijven uit de buurt uit om de zaken eens te bespreken en eventueel een offerte aan te vragen.
Aanbrengen van isolatie
Als de bovenstaande werken uitgevoerd zijn dan kan je de spouwmuur gaan isoleren. Via kleine gaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen. Na de werken worden de gaten uiteraard weer opgevuld zodat je er niets meer van merkt. Je kan voor andere manieren kiezen om een spouwmuur op te vullen. Dat kan je met een vakman altijd bespreken.
Kostprijs spouwmuurisolatie
De totale kost om een spouwmuur te isoleren, hangt af van verschillende factoren. De totale oppervlakte, de dikte van de muren en het gewenste isolatiemateriaal, spelen een rol.
Graag geef ik je enkele voorbeelden.
Glaswolvlokken
15 euro – 20 euro per vierkante meter.
Voordelen Glaswol: werkt geluiddempend, de muur kan blijven ademen, dus weinig kans op vochtproblemen na spouwmuurisolatie.
EPS parels
20euro – 25 euro per vierkante meter.
Voordelen van EPS Parels: het is recyclebaar, de spouw wordt volledig opgevuld, de muur kan ook hier ademen. Wel zorgen dat alles goed gedicht is, anders gaan de bolletjes overal heen. Ook rekening houden dat wanneer je ooit nieuwe ramen steekt, je moet opletten dat al de bolletjes er niet mee uit komen.
![Spouwmuurisolatie: Spouwmuur gevuld met EPS parels](https://gevelrenovatiegids.nl/wp-content/uploads/2020/11/spouwmuurisolatie-eps-parels.jpg)
PUR schuim
25 euro – 30 euro per vierkante meter
Voordelen PUR schuim: isoleert zeer goed, kan ook voor dunnere spouwen gebruikt worden. Gemakkelijk om bvb. je zolderdak te isoleren. Geraakt tot in de kleinste gaatjes. Er bestaat ook PUR isolatieplaten.
Belangrijk om te ventileren
Een woning isoleren heeft zoveel voordelen, maar je mag een belangrijk item niet uit het oog verliezen. De luchtkwaliteit in de woning moet optimaal blijven. De dag van vandaag zijn woning meer luchtdicht en zijn er nog amper tochtgaten of spleten te vinden. Een goede ventilatie blijft belangrijk, er is nu ook meer en meer mechanische ventilatie mogelijk om in te bouwen. Maar ventileren blijft wel belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.
Een spouwmuur isoleren maakt de kans al kleiner om een vochtige binnenmuur te krijgen. Maar er is ook nog zoiets als woonvocht, dat ook zijn weg naar buiten moet krijgen. Anders heb je een woning vol condensatie en daarom moet je dus isoleren, renoveren en dan ook ventileren.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Wij vergelijken de beste vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!
Vergelijk Prijzen en Bespaar tot 30%
Je wil toch niet teveel betalen voor je spouwmuurisolatie? Ontvang vrijblijvende offertes van de beste vakmannen in je regio en bespaar tot 30%!- Ontvang en vergelijk tot 4 bedrijven binnen 24 uur
- We vergelijken meer dan 180 professionals
- 100% gratis en vrijblijvend
Wij vergelijken meer dan 180 bedrijven in Vlaanderen!