Er bestaan twee soorten sierpleister, zijnde minerale pleister en silicono/kunstharspleister. Deze twee soorten zijn heel goed op vlak van kwaliteit en eigenlijk niet van mekaar te onderscheiden. Maar toch zijn er enkele verschillen die we je in dit artikel meegeven.
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Minerale sierpleister
Minerale sierpleister of ook wel krabpleister genaamd is gevormd uit kalk, zand, cement, pigment en water. Het is een volledig ecologisch product welke ook dampopen en waterkerend werkt. Het kan in één laag op de gevel gespoten worden, met een laagdikte van 12 mm tot 15 mm. Afwerking voorziet men met een krasbord. Deze manier van werken is vrij specifiek, daarom hoor je ook wel eens minerale krabpleister.
De minerale pleister is dan wel waterkerend, er bestaat toch een kans dat het een kleine hoeveelheid vocht opneemt. Als de sierpleister buiten wordt aangebracht dan kan het vocht uit de aarde of bestrating in het pleisterwerk opnemen. Het is daarom aangeraden om de onderkant van de gevel te voorzien van een gevelplint. Die kan het pleisterwerk dan voldoende beschermen.
Het is ook zo dat een minerale sierpleister gevoeliger is voor de groei van micro-organismen, in vergelijking met een synthetische pleister. Het hangt van de omgeving, regenbelasting, dikte van het pleisterwerk en de werkwijze af, in welke mate algen en mossen zich zullen vormen. Als de afwerking grof is dan zal je sneller vervuiling krijgen tegenover een glad afgewerkte gevel.
Voordelen minerale sierpleister
- Werkt dampopen
- Heeft een goede waterkering
- Ecologisch product
- Zorgt voor een authentiek en moderne look n feel
Nadelen minerale sierpleister
- Er kan vuil optreden, of mossen en algen ontstaan afhankelijk van de omstandigheden.
Siliconen sierpleister / Kunstharspleister
Voor kunstharspleister bestaan er nog twee andere benamingen, namelijk synthetische pleister of siliconenpleister. Het materiaal is licht elastisch en met behulp van een spuitmachine aangebracht in dunne lagen op de gevel.
Om sierpleister aan te brengen moet je met verschillende lagen werken aangezien elke laag een andere samenstelling heeft en voor een ander doel moet dienen. De eerste laag is gevormd uit een kalk of cementpleister die nog kan verstevigd worden met een wapeningsnet. De tweede laag is de hechtlaag waar de sierpleister op komt.
Kunstharspleister heeft als groot voordeel dat het volledig waterdicht is en helemaal geen vocht opneemt. Op die manier blijft het uitzicht van de gevel steeds hetzelfde, ook bij regenval. Mossen en algen zullen zich heel wat minder aan de gevel hechten. Er kan wel vuil optreden, net zoals een gevel met minerale bepleistering.
Voordelen kunstharspleister
- Er is een dunne strakke afwerking mogelijk
- Uitstekende waterkering
- Het materiaal is licht elastisch.
Nadelen kunstharspleister
- De ondergrond moet egaal zijn, zeker als je een dunne afwerking wenst)
- Als er beschadigingen op de muur aanwezig zijn dan kan de onderlaag zichtbaar worden.
Kleur kiezen van bepleistering
We raden je aan om geen donkere en lichte kleuren naast elkaar te gebruiken. Er kunnen namelijk thermische spanningen ontstaan die het pleisterwerk kunnen doen scheuren.
Donker pleisterwerk kan wel tot 65 graden opwarmen in volle zon. Lichtere kleuren reflecteren de warmtestralen en zullen niet zo warm worden.
Kostprijs sierpleister
Om een kostprijs te berekenen zijn er enkele zaken nodig. Je moet weten welk soort gevelbepleistering je wenst te gebruiken, hoe groot de oppervlakte is, wat de dikte van de pleisterlaag zal worden, de moeilijkheidsgraad van de werken. Wil je de werken zelf uitvoeren of toch liever een professionele vakman aan het werk zetten?
Minerale of synthetische pleister?
Welke keuze je het best maakt, daar kan niet meteen een antwoord op gegeven worden. Beide materialen zijn goed in wat ze zijn, maar ze moeten wel op de juiste manier gebruikt worden. De ene gevel zal sneller in verband komen met vochthuishouding en dan is het beter om een minerale sierpleister te gebruiken. Een andere gevel kan te maken krijgen met zware regenbelasting en dan is synthetische pleister de betere keuze.
Je moet de voor – en nadelen dan ook in de juiste context plaatsen. Steek je licht dus op bij enkele vakmannen die ervaring hebben met deze materialen. Zij kennen de knepen van het vak en weten je zo te vertellen welk materiaal voor jou beter geschikt is. Op die manier kan je ook meteen een offerte laten opmaken en weet je wat de totaalprijs zal zijn. Vergelijk ook enkele vakmannen, laat er dus meer dan één komen. Op basis van alle gegevens kan je dan een beslissing maken.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Wij vergelijken de beste vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!