Door je gevel te laten vernieuwen ziet die er weer helemaal proper en mooi uit. Maar je krijgt ook een bescherming tegen weerinvloeden om nieuwe vervuiling tegen te gaan. Maar welke mogelijke gevelwerken zijn mogelijk, dat ontdek je in dit artikel.
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Nieuwe gevelafwerking
Een belangrijk detail is uiteraard dat de gevel in goede staat moet zijn om te renoveren. Je kan dan kiezen voor verschillende soorten afwerking. Enkele keuzes zijn steenstrips, crepi of hout. Je kan ze ook combineren met isolatie. Zo sla je twee vliegen in een klap.
Enkele prijzen:
- Steenstrips: gemiddeld 150 euro – 200 euro per vierkante meter zonder isolatie
- Houten gevelbekleding: gemiddeld 100 euro – 150 euro per vierkante meter zonder isolatie
- Crepi gevel: gemiddeld 40 euro – 80 euro per vierkante meter zonder isolatie
- En ontdek hier alle andere soorten gevelbekleding.
Prijzen kunnen verschillen aan de hand van de gekozen houtsoort, oppervlakte van de gevel en de gekozen isolatiedikte.
Steenstrip gevelbekleding
Bakstenen gevels kunnen goed gerenoveerd worden met steenstrips. De kostprijs valt zeer goed mee zeker in vergelijking met een nieuwe muur. En ze zijn haast niet te onderscheiden van gemetselde bakstenen. Steenstrips met isolatie combineren is uiteraard mogelijk. De werkwijze is vrij eenvoudig en niet moeilijk om ook op jouw gevel aan te brengen.
Het grote voordeel is dat het uitzicht van baksteen behouden blijft.
Crepi gevelbekleding
Iedereen kent Crepi wel al intussen, het is een gevelpleister die rechtstreeks op de gevel aangebracht kan worden. Je kan het op verschillende soorten ondergronden aanbrengen en ook in verschillende kleuren verkrijgen. Ook de gevel isoleren en dan crepi aanbrengen is mogelijk, dat zal de energieprestatie van je woning aanzienlijk verbeteren.
Voordeel: flexibel materiaal en te combineren met isolatie.
Houten gevelbekleding
Hout is een alomtegenwoordig materiaal en op veel vlakken in te zetten. Maar ook voor gevelafwerking dus. Je kan hout makkelijk verwerken en de look geven die je zelf wenst. Er bestaan duurzame houtsoorten die weinig onderhoud vergen. En hout is ook vochtbestendig.
Voordelen: natuurlijk, authentiek, makkelijk te verwerken.
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Reinigen en herstellen van een gevel
Aangezien een gevel blootgesteld is aan heel wat invloeden van buitenaf kan het erg vervuilen. Denk maar aan regen, sneeuw, hagel, maar ook mos, algen, graffiti en dergelijke meer. De voegen krijgen het ook zwaar te verduren. Een gevel opnieuw laten reinigen en beschermen is dus een goede manier om de originele staat terug te krijgen. De waarde van de woning stijgt er ook mee. Deze gevelwerken kan je laten uitvoeren.
- Chemisch reinigen
- Crepi gevel reinigen
- Droogijsstralen
- Graffiti verwijderen
- Hydrofuge
- Impregneren
- Laserreiniging
- Nevelstralen
- Stoomreinigen
- Vochtstralen
- Zandstralen
Laat me even dieper ingaan op enkele van deze technieken om je gevel te reinigen.
Zandstralen of nevelstralen
Bij zandstralen wordt er gebruik gemaakt van een spuit met fijn straalmiddel. Die straal komt onder druk op de muur, zodat de gevel schoongemaakt kan worden. Zeker bij hardnekkig vuil is zandstralen een ideale oplossing. Dus voor roetaanslag, graffiti en vergrijzing van de steen is dit in te zetten.
Een meer poreuze gevel kan worden behandeld met een andere methode. Hiervoor is nevelstralen beter, aangezien het geschikt is bij mildere vervuiling.
Stoomreinigen
Is de vervuiling nog niet te erg of diep aangehecht, dan kan stoomreinigen een oplossing bieden. Zeker bij vervuiling zoals mos of algen. Stoomreinigen is het met een spuit hete stoom op de gevel aanbrengen. Het is wel belangrijk dat de gevel in goede staat is, zodat er geen stukken loskomen of voegen verder barsten.
Het is tevens een milieuvriendelijke manier van reinigen die niet te veel beslag legt op de portefeuille.
Chemische reiniging
Dit is een techniek waar een schoonmaakmiddel rechtstreeks op de vervuiling wordt aangebracht. Na het te laten inwerken moet het afgespoten worden met water of stoom om de gevel opnieuw proper te maken.
Deze manier van werken komt voornamelijk voor bij monumenten of historische gebouwen, zodat er geen schade kan optreden aan de gevel of aan de versiering ervan.
Je kan deze methode inzetten om verfresten te verwijderen, ook goed voor roet te verwijderen.
Impregneren van de gevel
Als de gevel gereinigd is kan je ervoor kiezen om deze ook te laten impregneren. Dan komt er een beschermlaag op de gevel zodat mos en algen minder kans hebben om zich aan te hechten. Ook andere vervuiling zal minder kunnen ontstaan. Nog een voordeel is dat doorslaand vocht ook geen kans meer heeft, na de impregnatie.
Deze methode wordt vaak toegepast als er een spouwmuur aanwezig is en de gevel geen vocht meer kan absorberen.
Herstellen van voegen
Een onderdeel van de gevel waar soms niet de nodige aandacht naar gaat zijn de voegen. Deze kunnen na verloop van tijd ook wat schade vertonen. Ze worden poreus en brokkelen af. Dat kan ervoor zorgen dat de stabiliteit van gevel in gedrang komt, maar ook de waterdichtheid kan een probleem vormen. Daarom laat je deze best herstellen, nog voor je begint met de gevel volledig te vernieuwen.
Oude voegen moeten dat uitgeslepen worden en nieuw voegwerk moet geplaatst worden. Kies dan eventueel voor een nieuwe voegkleur, om je woning een nieuwe look te gevel.
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Isoleren van de gevel
Wil je energie besparen dan moet je de gevel isoleren. Je kan deze werken combineren met het renoveren van de gevel. Op die manier heb je een nieuwe gevel, maar is ook je woning voorzien van isolatie. Dat zorgt ervoor dat de energiefactuur daalt. En dat is natuurlijk mooi meegenomen. De waarde stijgt ook van de woning, dus je wint op alle vlakken. Er zijn trouwens ook nog premies voor gevelisolatie te verkrijgen.
Je gevel isoleren kan als volgt:
- Buitenmuur isolatie
- Muren isoleren langs binnen / Voorzetwand
- Spouwmuur isoleren & Spouwmuur na-isoleren
Laten we even kort ingaan op elk van deze.
Isoleer langs buiten
De meest effectieve manier, maar helaas ook de duurste. Als je de isolatie op de buitenmuur aanbrengt, dan kan je de gevel ook nog afwerken met een materiaal naar keuze.
Spouwmuur isoleren
De spouwmuur isoleren is dan weer wat goedkoper en heeft een interessante terugverdientijd. Er worden dan enkele gaten geboord die opgevuld worden met isolatiemateriaal zoals glaswol, pur of parels. De werken nemen niet lang in beslag en je kan er tot gemiddeld 30% mee besparen op de energiefactuur.
Langs binnen isoleren
Zijn de twee bovenstaande opties niet mogelijk, dan kan je ook nog langs binnen isoleren. Je verliest hiermee dan wel wat bewoonbare oppervlakte in je woning, maar je krijgt er isolatie voor terug. Afwerken kan je doen met voorzetwanden zoals gyproc.
Offertes gevelwerken
Heb je interesse gekregen om je gevel grondig aan te pakken? Dan kan je enkele vakmannen uit de buurt uitnodigen en de mogelijkheden bespreken. Het is handig dat ze bij je thuis komen zodat ze de gevel kunnen bekijken en je de opties voorschotelen. Uiteindelijk ontvang je een offerte en op basis van de totaalkost zal je een keuze kunnen maken.