Hydrofoberen van een gevel, daar heb je mogelijk nog niet van gehoord. Toch is het een vaak gebruikte methode om een gevel te beschermen tegen weersinvloeden. Hierdoor wordt de gevel waterafstotend, zodat vocht niet of nauwelijks nog kan binnendringen. Er wordt als het ware een beschermende coating aangebracht op je gevel. In dit artikel leer je alles over de werkwijze, de voordelen en de prijs van deze hydrofuge techniek.
Vergelijk tot drie reinigingsbedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Gevel hydrofuge methode
De gevel impregneren, daar gaat wat voorbereiding aan vooraf. Welke stappen moet je nemen om alles tot een goed einde te brengen?
- Inspectie van de gevel: Om te beginnen kijk je goed hoe de gevel erbij staat en of er nog werk nodig is om deze te beschermen. Tegelijk kan je kijken of een hydrofuge behandeling nuttig kan zijn. Het materiaal van de gevel moet hier namelijk geschikt voor zijn.
- Reinigen van de gevel: De gevel moet eerst volledig gereinigd zijn zodat de hydrofuge kan plaatsvinden en hechten op het muur oppervlak. Alle mossen, algen en vuil moet dus verwijderd zijn. Als er schade aanwezig is, scheuren, losse stukken, dan moet dit eerst hersteld worden.
- Hydrofugemiddel aanbrengen: Het product van de hydrofuge wordt meestal verneveld op de gevel aangebracht. Er zijn chemische en biologische producten die je hiervoor kan gebruiken. Er zit wel heel wat verschil op kwaliteit van deze producten. Belangrijk is om in te schatten hoe vaak de gevelreiniging moet gedaan worden om de gevel beschermd te krijgen.
Hydrofoberen, wat is het?
Deze term staat voor het impregneren van een gevel of muur, met als doel deze waterafstotend te maken en goed te beschermen tegen vuil en vocht.
Wat zijn de voordelen van hydrofoberen?
Er zijn heel wat voordelen, die je zeker moet kennen. Het is ten eerste een goede bescherming tegen alle weersinvloeden. Er kan geen neerslag meer in de gevel binnendringen, er is ook een betere bescherming tegen vorst en hagel. De hydrofuge vormt dus een schild tegen al wat slecht is.
Na een reiniging en aanbrengen van de hydrofuge zal de gevel er beter uitzien. Deze methode zorgt er ook voor dat mos, schimmel en algen moeilijker of niet meer kunnen aanhechten aan de gevel.
Tevens zijn de hydrofuge producten goed tegen brand.
Enkele nadelen van hydrofuge
Als de gevel te maken heeft gehad met opstijgend vocht dan is hydrofuge zo goed als uitgesloten. Het vocht zou dan in de muren opgesloten worden en dat is natuurlijk te vermijden.
De gevel moet ook proper staan en in goede staat zijn. Voegen moet je eerst grondig nakijken zodat ze niet verder kunnen loskomen en ook naar scheuren neem je eerst een kijkje. Pas als die zaken een herstelling krijgen kan je denken aan hydrofoberen.
Het is ook zo dat je de hydrofuge na enige tijd moet overdoen om de bescherming te behouden.
Welke gevels zijn geschikt voor hydrofuge?
Het succes van een hydrofugebehandeling hangt sterk af van het type materiaal waaruit de gevel bestaat. Niet alle materialen reageren op dezelfde manier op hydrofuge, en daarom is het belangrijk om te weten of je gevel geschikt is voor deze behandeling. Over het algemeen zijn de volgende materialen geschikt voor hydrofuge:
- Baksteen: Bakstenen gevels kunnen goed worden behandeld met hydrofuge. De behandeling helpt bij het voorkomen van wateropname, wat de levensduur van de gevel verlengt.
- Beton: Betonnen gevels zijn ook geschikt voor hydrofuge. Beton is van nature poreus, en een hydrofuge behandeling vormt een beschermende laag die het binnendringen van vocht voorkomt.
- Natuursteen: Afhankelijk van het type natuursteen kan hydrofuge een geschikte optie zijn. Het is echter belangrijk om rekening te houden met het specifieke karakter van de gebruikte natuursteen en advies in te winnen over de geschiktheid ervan voor hydrofuge.
- Geprefabriceerde panelen: Geprefabriceerde gevelpanelen, zoals betonpanelen of keramische panelen, kunnen worden behandeld met hydrofuge om de waterafstotendheid te verbeteren.
- Geverfde gevels: In sommige gevallen kunnen ook geverfde gevels worden behandeld met hydrofuge, maar het is essentieel om te controleren of de verf en het materiaal compatibel zijn met de behandeling.
Voordat je besluit tot hydrofuge, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat het materiaal van je gevel geschikt is voor de behandeling en om de meest effectieve producten te kiezen op basis van het specifieke materiaal.
Prijs hydrofuge
Heel wat factoren zullen de uiteindelijke kostprijs bepalen van een hydrofuge behandeling. De bereikbaarheid van de gevel, welk product je kiest, de oppervlakte van de gevel zijn enkele zaken waarmee je rekening moet houden.
Voor het aanbrengen van hydrofuge op de gevel mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen 8 en 12 euro per vierkante meter. Het is belangrijk op te merken dat bijkomende werkzaamheden, zoals gevelreiniging of herstellingen aan de gevel, extra kosten met zich mee kunnen brengen.
Om een precieze prijs te bekomen laat je best een vakman naar je woning komen. Hij kan de gevel direct bekijken en informatie geven over wat er eerst moet gebeuren.
Stel dat je eerst de gevel moet herstellen, dan zijn er uiteraard extra kosten nodig, dat moet je er dan ook nog bijrekenen. Eerst de gevel laten reinigen zal je ook geld kosten om dan pas aan de hydrofuge te beginnen.
Bedrijven in de buurt zijn er voldoende, die ervaring hebben met deze werken. Je hoeft maar even op het internet te zoeken en je hebt er al een paar. Bel of stuur een e-mail en vraag een afspraak aan. Pas als ze de gevel gezien hebben kunnen ze een eerste idee vormen. Vraag zeker naar referenties en de methode van werken. Spreek alles goed op voorhand af zodat er geen verrassingen ontstaan.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Wij vergelijken de beste vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!
Vergelijk Prijzen en Bespaar tot 30%
Je wil toch niet teveel betalen voor het reinigen van je gevel? Ontvang vrijblijvende offertes van de beste vakmannen in je regio en bespaar tot 30%!- Ontvang offertes en vergelijk tot 4 bedrijven binnen 24 uur
- We vergelijken meer dan 180 professionals
- 100% gratis en vrijblijvend
Wij vergelijken meer dan 180 bedrijven in Vlaanderen!
Veelgestelde vragen
Hydrofuge is een behandeling waarbij een waterafstotende coating op de gevel wordt aangebracht om deze te beschermen tegen vocht, vuil en weersinvloeden. Het is belangrijk omdat het de levensduur van de gevel verlengt, schade door vocht voorkomt en de esthetische uitstraling verbetert.
Geschikte materialen voor hydrofuge zijn onder andere baksteen, beton, natuursteen en bepaalde geprefabriceerde gevelpanelen. Het is echter essentieel om professioneel advies in te winnen voor specifieke materiaalvereisten.
De frequentie van hydrofuge hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het gebruikte hydrofugeproduct, de weersomstandigheden en de mate van blootstelling aan vervuiling. Over het algemeen wordt aanbevolen om het om de paar jaar te herhalen voor optimale bescherming.
Ja, er zijn alternatieven zoals impregneren met andere beschermende middelen, maar hydrofuge is een veelgebruikte en effectieve methode. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van je gevel te overwegen en professioneel advies in te winnen.
Hoewel er doe-het-zelf hydrofugeproducten beschikbaar zijn, wordt het ten zeerste aanbevolen om een professional in te schakelen. Professionals hebben de ervaring en kennis om de juiste producten te kiezen, de gevel correct voor te bereiden en de behandeling nauwkeurig uit te voeren.
Naast waterafstoting biedt hydrofuge bescherming tegen vorst, hagel en schadelijke invloeden van mos, schimmel en algen. Het verbetert ook de esthetiek van de gevel en kan bijdragen aan brandwerendheid.
Nee, hydrofuge is niet geschikt voor gevels met opstijgend vocht. Het kan leiden tot opsluiting van vocht in de muren en is daarom niet effectief in dergelijke situaties. Het is belangrijk om eerst eventuele vochtproblemen op te lossen voordat hydrofuge wordt overwogen.
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »